Flugfiske

Att flugfiska är ett vanligt val för den inbitne sportfiskaren som används flitigt i strömmande vatten. Att lära sig flugfiske är en halv vetenskap och de mest inbitna flugfiskarna binder egna flugor för dig som nybörjare gäller det först att försöka komma igång och få ihop en utrustning som passar dig.

Flugspö
Det gäller att hitta ett spö som passar din längd och din fysik. Har du ett spö som inte passar för just dig finns det risk att du tröttnar och får fysiska problem. Vi rekommenderar att du besöker din lokala fiskebutik så att du hittar en variant som passar dig. Det gäller också att hålla koll på hårdheten där ett mjukt spö är perfekt för nybörjaren som inte riktigt har rätt teknik.

Rulle
När du har hittat flugspöet som passar dig är nästa viktiga steg vilken rulle du ska välja. Det som vi rekommenderar här är en storspolig rulle eftersom det medger en snabbare invevning av löslina och ett enklare handhavande om du får fisk. De stora tillverkarna på spösidan gör även rullar av hög kvalitet.

Fluglina
För en utomstående kan man lätt tänka att lina som lina och det enda skillanden är hur hårt motstånd den tål. Men eftersom linan i flugfisket är en del av kasttekniken spelar linan en väldigt viktig roll och beroende på vart du fiskar ska du ha olika typer av lina. Linan är uppdelad i olika klasser beroende på vilken typ av fisk du fiskar (Tänk även på vilka fiskeförhållande du utsätts för med vind och storlek på vattendrag) När det gäller linan tycker vi att du ska satsa på kända fabrikat såsom Loop eller Cortland.

Tafsar
För den inbitne flugfiskaren är tafsen och dess uppbyggnad en otroligt viktig del. Men för dig som nybörjare är det som tur är inte lika mycket att tänka på utan det beror mest på vilken typ av fiske du bedriver. Där faktorer som storleken på tafs och sjunkande eller flytande tafs måste tas med i beräkningarna.

Kastteknik
Nu kommer vi till det som ser så enkelt ut för den som kan men som kan vara otroligt frustrerande för en nybörjare att lära sig nämligen kastteknik.

Flugor
Det finns lika många flugor och åsikter om flugor som det finns fiskare. Du hittar färdiga flugor för olika behov på din lokala fiskeaffär. Men det som kanske är det allra mest rogivande och intressant är att själv binda flugor. Det är dock kanske inte något för den absoluta nybörjaren